donderdag 10 oktober 2013
dinsdag 1 oktober 2013
vrijdag 27 september 2013
zondag 22 september 2013
zaterdag 14 september 2013
Kelly McGonigal: How to make stress your friend
"Chasing meaning is better for your health than trying to avoid discomfort."
vrijdag 13 september 2013
So what's your song?
Here is a tribe in Africa where the birth date of a child is counted not from when they were born, nor from when they are conceived but from the day that the child was a thought in its mother’s mind. And when a woman decides that she will have a child, she goes off and sits under a tree, by herself, and she listens until she can hear the song of the child that wants to come.
Read further on Tumblr
maandag 9 september 2013
donderdag 5 september 2013
zondag 11 augustus 2013
Illusions
"An illusion is a distortion of the senses, revealing how the brain normally organizes and interprets sensory stimulation. Though illusions distort reality, they are generally shared by most people." Source Wikipedia.
Reality in Buddhism
One of the most discussed themes in Buddhism is that of the emptiness (sunyata) of form (matter), an important corollary of the transient and conditioned nature of phenomena. Reality is seen, ultimately, in Buddhism as a form of 'projection', resulting from the fruition (vipaka) of karmic seeds (sankharas). The precise nature of this 'illusion' that is the phenomenal universe is debated among different schools. For example;
- Some consider that the concept of the unreality of "reality" is confusing. They posit that, in Buddhism, the perceived reality is considered illusory not in the sense that reality is a fantasy or unreal, but that our perceptions and preconditions mislead us to believe that we are separate from the elements that we are made of. Reality, in Buddhist thought, would be described as the manifestation of karma[citation needed].
- Other schools of thought in Buddhism (e.g., Dzogchen), consider perceived reality literally unreal. As a prominent contemporary teacher puts it: "In a real sense, all the visions that we see in our lifetime are like a big dream [...]".[1] In this context, the term 'visions' denotes not only visual perceptions, but appearances perceived through all senses, including sounds, smells, tastes and tactile sensations, and operations on received mental objects.
vrijdag 9 augustus 2013
Everything you ever wanted to know about voice hearing (but were too afraid to ask)
Diagnosed with schizophrenia, hospitalized, drugged, Longden was discarded by a system that didn't know how to help her. Longden tells the moving tale of her years-long journey back to mental health, and makes the case that it was through learning to listen to her voices that she was able to survive.
Read an interview with Eleanor on TED.com
"How I tamed the voices in my Head" on IntervoiceOnline.org
dinsdag 9 juli 2013
vrijdag 7 juni 2013
Be Yourself
About Thich Nhat Hanh (from Wikipedia)
Thích Nhất Hạnh (born October 11, 1926) is a Vietnamese Zen Buddhist monk, teacher, author, poet and peace activist. He lives in the Plum Village Monastery in the Dordogne region in the South of France,travelling internationally to give retreats and talks. He coined the term Engaged Buddhism in his book Vietnam: Lotus in a Sea of Fire. A long-term exile, he was given permission to make his first return trip to Vietnam in 2005. Nhất Hạnh has published more than 100 books, including more than 40 in English. Nhat Hanh is active in the peace movement, promoting non-violent solutions to conflict.dinsdag 28 mei 2013
zaterdag 18 mei 2013
Change happens
Change management
Ik was te laat. Terwijl iedereen wist dat ik bij mijn vriendin in Utrecht was blijven slapen. Het was een brainstormsessie gericht op internet, in Utrecht. Voor Groothandel Vegro, verwarming en sanitair. De aanwezige collega's waren voornamelijk managers. Het was 2004, steeds meer boekingen gingen via internet en mijn werk was het bevorderen hiervan. Wat hebben we nodig? Wat is het meest belangrijk nu voor ons bedrijf, gezien alle ontwikkelingen op internet? Iedereen mocht een antwoord geven. Mijn antwoord: "Change management". Ik weet niet of het kwam doordat ik te laat was, mijn rol in de organisatie of de hiërarchische bedrijfscultuur, maar niemand beaamde het.
Veranderingen door internet
Het is nu 9 jaar later. Het bedrijf is overgenomen door een andere groothandel. De bouwbranche en daarmee de installatiebranche is ingestort. Er zijn vele ontslagrondes geweest. Als ik nu bedenk hoe sommige collega's 12 ATV dagen hadden, hoe er luxe beurzen voor klanten werden georganiseerd en hoe losjes ik werd aangestuurd (eigenlijk niet) in de 7.5 jaar dat ik er werkte... kan ik niet anders concluderen dat het bedrijf wel om moést. De gouden jaren waren voorbij. Installatiebedrijven kopen nu meer op prijs, en veel minder op gunnen. Want dat doet de consument nu ook meer. Het uithollen van de marge betekent dat je je kosten omlaag moet brengen. De revolutie van het internet. Als je als tussenhandel geen waarde toevoegt, dan verdwijn je.
Actiecyclus
Het Chinese boek The Art of War geeft strategisch inzicht in oorlogsvoering. Om een vijand te verslaan, zo raadt de schrijver Sun Tzu aan, moet je binnen zijn actiecyclus komen. Sneller reageren op veranderingen waardoor de acties van je vijand traag en te laat komen. In een bedrijfsmatige toepassing, kan ik niet zeggen of Groothandel Vegro te laat was of op tijd mee is gegaan met de veranderingen. Marktcijfers kunnen je dat vertellen. Ik weet alleen dat sommige acties voor het personeel niet altijd even vriendelijk zijn gegaan.
Omgaan met verandering
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Daar wil ik het over hebben. Inspelen op veranderende factoren. Je hele leven verandert er van alles: van kind tot jongere, volwassene en oudere. De mensen om je heen veranderen. Werk. Je focus in het leven. Je gezondheid. Je omgeving. En hoe beter je om kunt gaan met verandering, hoe gemakkelijker je je levensdoelen behaalt. En zelfs als je levensdoel niet hoger reikt dan lekker genieten, dan is nog de vraag hoe je omgaat met die nieuwe buurman die graag snoeiharde drum & bass draait, het overlijden van een vriend of ontslag.
Hoe wordt je flexibel?
Sommige mensen zijn het van nature. Andere vinden het vervelend om mee te gaan. Hoe kun je beter leren omgaan met veranderingen zodat het minder impact heeft op je leven? Ik geef hier 5 mogelijkheden die ik zie, aanvullingen zijn van harte welkom:
1. Regeren is vooruitzien
Wat kun je in je eigen toekomst verwachten? In welke levensfase zit je? En vooral: wat voor toekomst zie je voor jezelf? Als je graag gezond oud wil worden, bedenk je dan hoe je gezonder kan leven. Als je later een succesvolle carriere wilt, kijk dan wat voor bijbaantjes je op weg helpen.
2. Kijk om je heen
Wat zie je gebeuren? Kan het jou ook gebeuren? Hoe schat je je eigen kansen? Het is nu crisis. Steeds meer mensen zonder baan. Hoe zou jij hiermee omgaan? Zou je je huis tegen verlies moeten verkopen? En kijk naar de mensen om je heen: vrienden krijgen kinderen dus minder tijd, ouders worden ouder en krijgen gezondheidsproblemen ... de wereld staat nooit stil.
3. Bereid je voor
Het is véél gemakkelijker om van te voren te bedenken wat je doet als je oma overlijdt, dan wanneer je al 2 maanden rondtrekt in Australië. Heb je een eigen huis, dan is een financiële buffer nodig om die kapotte wasmachine snel te vervangen of dat lekke dak direct te laten maken. (zie Nibud) Je kan je natuurlijk niet op alles voorbereiden. Maar als je je nergens op voorbereidt, dan wordt je altijd overvallen. Wees meester van je eigen lot.
4. Wees in het hier en nu
Het is zo lastig. We zijn eerder human doings, dan human beings. Altijd bezig met morgen. Of de frustraties en pijn van gisteren. Alleen door in het hier en nu te zijn, kun je veranderingen zien voor wat ze zijn en er juist op inspelen. Eerlijk zijn naar het gegeven moment.
5. Acceptatie
Veranderingen worden pas echt pijnlijk als je ze niet kan accepteren. Denk aan die oudere collega die het nieuwe systeem niet wilt leren. Aan de eenzame weduwenaar. Die romantische vriend die gedumpt is en nooit meer een ander wil. En denk dan aan de videotheek. De kruidenier op de hoek. De pandabeer die alleen maar bamboe eet. Of je het wilt of niet, veranderingen maken deel uit van het leven.
Vooral door blijven gaan
En nu? Je zorgen maken over alles wat kan komen en nog niet is? Dat is niet helemaal wat ik met deze blog bedoel. Als je nu op dit moment worstelt met problemen in leven, stel ik je graag voor om ze te zien als veranderingen. Dat kan de negatieve connotatie eraf halen. Als jouw lucht nu weinig vuiltjes heeft, besef je dan dat niet altijd zo zal zijn. Sommige veranderingen kun je aan zien komen. Andere veranderingen kun je beter mee omgaan door voorbereid te zijn. Blijf vooral doorgaan met wat je doet, maar doe het bewust: Change happens.
Ik was te laat. Terwijl iedereen wist dat ik bij mijn vriendin in Utrecht was blijven slapen. Het was een brainstormsessie gericht op internet, in Utrecht. Voor Groothandel Vegro, verwarming en sanitair. De aanwezige collega's waren voornamelijk managers. Het was 2004, steeds meer boekingen gingen via internet en mijn werk was het bevorderen hiervan. Wat hebben we nodig? Wat is het meest belangrijk nu voor ons bedrijf, gezien alle ontwikkelingen op internet? Iedereen mocht een antwoord geven. Mijn antwoord: "Change management". Ik weet niet of het kwam doordat ik te laat was, mijn rol in de organisatie of de hiërarchische bedrijfscultuur, maar niemand beaamde het.
Welke veranderingen zie je aankomen? |
Het is nu 9 jaar later. Het bedrijf is overgenomen door een andere groothandel. De bouwbranche en daarmee de installatiebranche is ingestort. Er zijn vele ontslagrondes geweest. Als ik nu bedenk hoe sommige collega's 12 ATV dagen hadden, hoe er luxe beurzen voor klanten werden georganiseerd en hoe losjes ik werd aangestuurd (eigenlijk niet) in de 7.5 jaar dat ik er werkte... kan ik niet anders concluderen dat het bedrijf wel om moést. De gouden jaren waren voorbij. Installatiebedrijven kopen nu meer op prijs, en veel minder op gunnen. Want dat doet de consument nu ook meer. Het uithollen van de marge betekent dat je je kosten omlaag moet brengen. De revolutie van het internet. Als je als tussenhandel geen waarde toevoegt, dan verdwijn je.
Hoe sneller je actiecyclus, hoe beter je in kunt spelen op veranderingen. |
Het Chinese boek The Art of War geeft strategisch inzicht in oorlogsvoering. Om een vijand te verslaan, zo raadt de schrijver Sun Tzu aan, moet je binnen zijn actiecyclus komen. Sneller reageren op veranderingen waardoor de acties van je vijand traag en te laat komen. In een bedrijfsmatige toepassing, kan ik niet zeggen of Groothandel Vegro te laat was of op tijd mee is gegaan met de veranderingen. Marktcijfers kunnen je dat vertellen. Ik weet alleen dat sommige acties voor het personeel niet altijd even vriendelijk zijn gegaan.
Waar heb jij een tekort aan op dit moment in je leven? |
Omgaan met verandering
Flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Daar wil ik het over hebben. Inspelen op veranderende factoren. Je hele leven verandert er van alles: van kind tot jongere, volwassene en oudere. De mensen om je heen veranderen. Werk. Je focus in het leven. Je gezondheid. Je omgeving. En hoe beter je om kunt gaan met verandering, hoe gemakkelijker je je levensdoelen behaalt. En zelfs als je levensdoel niet hoger reikt dan lekker genieten, dan is nog de vraag hoe je omgaat met die nieuwe buurman die graag snoeiharde drum & bass draait, het overlijden van een vriend of ontslag.
Het sneeuwklokje komt iedere lente ongeschonden onder een pak sneeuw vandaan, door mee te buigen met de druk die de sneeuw geeft. |
Sommige mensen zijn het van nature. Andere vinden het vervelend om mee te gaan. Hoe kun je beter leren omgaan met veranderingen zodat het minder impact heeft op je leven? Ik geef hier 5 mogelijkheden die ik zie, aanvullingen zijn van harte welkom:
1. Regeren is vooruitzien
Wat kun je in je eigen toekomst verwachten? In welke levensfase zit je? En vooral: wat voor toekomst zie je voor jezelf? Als je graag gezond oud wil worden, bedenk je dan hoe je gezonder kan leven. Als je later een succesvolle carriere wilt, kijk dan wat voor bijbaantjes je op weg helpen.
2. Kijk om je heen
Wat zie je gebeuren? Kan het jou ook gebeuren? Hoe schat je je eigen kansen? Het is nu crisis. Steeds meer mensen zonder baan. Hoe zou jij hiermee omgaan? Zou je je huis tegen verlies moeten verkopen? En kijk naar de mensen om je heen: vrienden krijgen kinderen dus minder tijd, ouders worden ouder en krijgen gezondheidsproblemen ... de wereld staat nooit stil.
"Failing to prepare, is preparing to fail."
"It's not safe to hope for the best without preparing for the worst."
3. Bereid je voor
Het is véél gemakkelijker om van te voren te bedenken wat je doet als je oma overlijdt, dan wanneer je al 2 maanden rondtrekt in Australië. Heb je een eigen huis, dan is een financiële buffer nodig om die kapotte wasmachine snel te vervangen of dat lekke dak direct te laten maken. (zie Nibud) Je kan je natuurlijk niet op alles voorbereiden. Maar als je je nergens op voorbereidt, dan wordt je altijd overvallen. Wees meester van je eigen lot.
4. Wees in het hier en nu
Het is zo lastig. We zijn eerder human doings, dan human beings. Altijd bezig met morgen. Of de frustraties en pijn van gisteren. Alleen door in het hier en nu te zijn, kun je veranderingen zien voor wat ze zijn en er juist op inspelen. Eerlijk zijn naar het gegeven moment.
5. Acceptatie
Veranderingen worden pas echt pijnlijk als je ze niet kan accepteren. Denk aan die oudere collega die het nieuwe systeem niet wilt leren. Aan de eenzame weduwenaar. Die romantische vriend die gedumpt is en nooit meer een ander wil. En denk dan aan de videotheek. De kruidenier op de hoek. De pandabeer die alleen maar bamboe eet. Of je het wilt of niet, veranderingen maken deel uit van het leven.
Obama zag goed in dat mensen veranderingen wilden. |
Vooral door blijven gaan
En nu? Je zorgen maken over alles wat kan komen en nog niet is? Dat is niet helemaal wat ik met deze blog bedoel. Als je nu op dit moment worstelt met problemen in leven, stel ik je graag voor om ze te zien als veranderingen. Dat kan de negatieve connotatie eraf halen. Als jouw lucht nu weinig vuiltjes heeft, besef je dan dat niet altijd zo zal zijn. Sommige veranderingen kun je aan zien komen. Andere veranderingen kun je beter mee omgaan door voorbereid te zijn. Blijf vooral doorgaan met wat je doet, maar doe het bewust: Change happens.
maandag 6 mei 2013
De Keuze
China: verplicht elektronisch rijden |
Geen keuze in China
In aanloop van de Olympische Spelen van 2008, werden alle vervuilende scooters en brommers in Beijing vervangen met elektrische fietsen en scooters. Naar schatting rijden er nu zo'n 120 miljoen elektronische fietsen rond in China. Hoe deed de overheid dat? Verplicht. Je kwam Beijing niet meer in met een scooter of brommer, en je werd verplicht deze in te ruilen voor een elektrische. Je had geen keuze.
Daar wou ik het eens over hebben: de mogelijkheid hebben om een keuze te maken. Om een foute keuze te kunnen maken. Ik schreef eerder Wat is er zo fout aan fout? Ik wil nu de andere kant belichten: de gevolgen van keuzevrijheid.
De meeste chocoladeproducten die we kopen is tot stand gekomen door slavenarbeid. |
Macht van de consument
Als consument hebben we legio mogelijkheden om foute keuzes te maken: goedkoop vlees eten van dieren die het niet zo best hebben gehad (herkenbaar aan de 1 ster), vervuilende scooter of auto rijden, slavenchocola eten, producten kopen uit fabrieken waar mensen (en kinderen) zwaar ongezond werk doen. Die keuzes hebben we als consument. Geld is macht. Omdat wij consumenten graag vlees eten en er niet zoveel geld aan willen uiteten, bestaat de bio-industrie. Nu verandert dat overigens, maar de gemiddelde plofkip vind het nog net iets te langzaam. Wist je dat er nog nooit zoveel aantallen mensen in slavernij leven als nu in onze tijd? (27 miljoen) Goedkope arbeid maakt goedkope producten.
Dictatuur van de ik
We leven in een op geld gerichte maatschappij. Winst. Behoeftebevrediging. "Waar gaan we heen met z'n allen?" We zijn steeds meer gericht op ons zelf. Minder op het gezin. Je ziet het in iedere huiskamer: we zijn vooral in dialoog met de buis of met de mobiel. Facebook biedt snelle sociale bevestiging van wie je bent. Hoeveel oog hebben we nu voor de gevolgen van ons koopgedrag?
De oudere generatie Amerikanen zal de jongere generatie overleven vanwege de keuze voor ongezond eten en leven. |
De tijd van onze kinderen
Ik vraag me wel eens af hoe mensen in de toekomst zullen terugkijken naar onze tijd. Hoe vaak lees je nu wel niet: laten we onze kinderen niet opzadelen met een slechtere wereld (milieu) of hoge schulden? Als ik denk aan hoe de überconsument (ik denk meteen aan een gemiddelde Amerikaan) lange tijd geleeft heeft, consumeren voor een prijs die niet de eindrekening dekt, dan zie ik een hele andere toekomst voor me. Geen consumptiekeuzes meer, geen consumenten meer, geen vrij verkeer van goederen meer omdat die in onze tijd gestuurd werden zonder blik op de toekomst. Totalitair, omdat mensen nou eenmaal niet altijd de juiste keuzes maken.
Communisme
De toekomst die ik beschrijf klinkt erg als een communistische maatschappij. Mijn vriendin, afkomstig uit Bulgarije en die het communistische regime daar nog heeft meegemaakt, is het zwaar oneens met me. Ze vindt dat mensen altijd een keuze moeten hebben. Keuzevrijheid is een groot goed voor haar. Ik ben het graag met haar eens, maar ik vraag me af of de technologie van de wereld ons nog wel de ruimte geeft om fouten te mogen maken.
Een pistool gemaakt met een 3D printer. Iedereen kan het ontwerp downloaden en zelf dit wapen printen. |
Er kan tegenwoordig heel veel. En omdat het kan, doen we het maar. Of omdat we er bepaalde ideeën op na houden. We denken niet (volledig) na over de gevolgen. Maken we wellicht geen fout? Zou je bepaalde fouten niet absoluut willen voorkomen?
Vandaag kwam dit bericht uit: "A gun you can PRINT: Weapon made on home 3D device is successfully tested". De maker verklaarde: “I’m seeing a world where technology says you can pretty much be able to have whatever you want. It’s not up to the political players any more. I recognise the tool might be used to harm other people – it’s a gun.But I don’t think that’s a reason not to do it or a reason not to put it out there.” Kleinigheidje is dat het wapen zonder metaal gemaakt en gebruikt kan worden. De metaaldetector vindt dit wapen niet. En iedereen met € 8.000 kan een 3D printer kopen, het ontwerp downloaden en een pistool printen.
De Keuze
Hoe belangrijk is keuzevrijheid voor jou? Wanneer zou je het ooit opgeven als je daarvoor kon kiezen?
zondag 28 april 2013
donderdag 25 april 2013
zaterdag 20 april 2013
donderdag 18 april 2013
Your worst enemy
Whatever happened to that contract that you were supposed to have with life? You never had it. There are no promised results. Don't be attached to preferred outcomes. The mother of all dissapointments is expectation.When you can distinguish reality from non-reality, you can live without fear.
donderdag 11 april 2013
maandag 1 april 2013
dinsdag 26 maart 2013
donderdag 21 maart 2013
woensdag 20 maart 2013
What does F-E-A-R mean to you?
I must not fear.Fear is the mind-killer.
Fear is the little-death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
- Litany against Fear, "Dune", by Frank Herbert
vrijdag 15 maart 2013
De Verbrandde Boog
One day a music teacher was teaching his student how to play a string instrument. Siddartha heard the teacher say "if you wind the string too tight it will break and if you have the string too loose, there will be no music". On hearing these words, Siddartha came to the realisation of the middle way of life - it must be neither strict and nor undisciplined.
Bron: What is Buddha Dharma?
De boog kan niet altijd gespannen zijn. Toch is dat wat je meer en meer ziet. Deze blog gaat over stress. Stress komt door langdurige druk. Een overvloed aan spanningen en prikkels.
Gezond
Stress is in eerste plaats gezond. Het houdt ons scherp op een situatie en doet een beroep op onze talenten en kunnen. Stress geeft uitdagingen, en uitdagingen heb je nodig om te blijven groeien. Zonder stress leer je niet omgaan met lastige situaties. En als je aleen maar in je comfortzone blijft, dan wordt je wereld vanzelf kleiner. Stress krijg je van zowel positieve dingen (geboorte, vakantie, trouwen) en negatieve dingen (dood, verlies, breuk). Een gezonde hoeveelheid stress zorgt ervoor dat je zelfs beter presteert.
De verhouding
Hoeveel stress kun je op een dag aan? Te weinig stress, en de sleur slaat erin. Te weinig uitdaging. Te veel stress, te veel uitdaging, en je raakt gefrustreerd. Je kan het niet meer aan. Je prestaties gaan achteruit. Zoals bij een onvolledige verbranding: de brandstof wordt niet volledig verbruikt en je krijgt roetvorming. Uiteindelijk gaat de vlam uit: burn out.
Burn out
De vlam aanhouden kost energie, maar geeft ook energie. Dat geldt voor privé en voor werk. Wat kost er allemaal energie? Wanneer er meer energievreters zijn dan energiegevers in je leven, ga je richting burnout. Vooral als je geen zicht hebt op al je energievreters, wordt het lastig om te bepalen wat je in sommige situaties nu stress geeft. En als je niet luistert naar de signalen die je lichaam geeft, wordt het vanzelf erger. Hoofdpijn. Ziek in het weekend. Niet meer kunnen nadenken. Geen fut of energie voor dingen die je graag doet.
Je eigen vuurtje stoken
Ik sprak eens een vrouw die een daklozenopvang leidde. Ze zei: "Het gaat erom dat je mensen helpt hun eigen motor weer aan de gang te krijgen. Als ze eenmaal weten hoe iets voor hun werkt, gaan ze weer verder." Oftewel je eigen vuurtje stoken. Welke brandstof gebruik je, en hoeveel lucht voeg je toe? En wat is je basistemperatuur?
Passie
Je basis temperatuur is waar je warm voor draait: waar ligt je passie? Je ziet het wanneer je iemand naar zijn of haar passie vraagt: handen worden gebruikt bij het praten, de persoon neemt meer ruimte in, een twinkeling in de ogen, en het verhaal gaat nog even door. Er is veel om te vertellen. Daar heb je een passie te pakken! Het is onmogelijk om een vuur opgang te krijgen zonder een ontstekingsbron.
Goed hout
Ik moet vaak denken aan het Chinese borden draaien, een echte kunst. Hoeveel borden kun je draaiend houden? Hoeveel processen kun je overzien? Hoeveel werk kun je aan? Een andere vergelijking: druk eens op CTRL + SHIFT + ESC. Je ziet dan hoeveel programma's en processen je PC draait. Daar zie je meteen je verborgen energievreters: terwijl je denkt dat je alleen maar een internet browser met MS Words en Windows Verkenner open hebt staan, is je PC ook een aantal updates aan het doen, en heeft het een aantal programma's al op de achtergrond draaien die je zo snel kan starten.
Overzicht houden is volgens mij het belangrijkste. Wanneer je graag nieuwe projecten start, wat voor werk volgt er nog na het starten? Heb je gedacht aan draagvlak creëren? Communiceren? En zijn er nieuwe dingen, dan kosten die altijd extra tijd en aandacht dan bekende zaken. Ken je brandstof. Je hebt maar 100% aandacht, en als je van 10 borden naar 20 borden gaat, ga je dus van 10% aandacht naar 5% aandacht per bord.
Lucht
Iemand kookte ooit eens Ayurvedisch voor mij. Daarbij wordt gedacht aan de 4 elementen (+ether), waaronder lucht. Wanneer krijg je lucht? Als de boog even niet gespannen is. Als je even ontspant. Wat leuks gaat doen. Een praatje maken. Afwisseling zoeken. Sporten. Ruimte maken in je hoofd. Aan de andere kant, teveel lucht en je brandstof brandt weg, dan komt er niets uit je handen.
Gaat je vuurtje uit?
Dan dooft je passie. Krijg je je werk niet goed gedaan. En heb je constant het gevoel dat je teveel werk hebt en te weinig ontspanning. Je lichaam heeft klachten. De hoeveelheid kwalitatieve werk die je wegzet, gaat omlaag. De tips die ik je kan geven:
Kijk regelmatig waar je zit en waar je behoefte aan hebt.
En dat kun je alleen als je bij jezelf blijft; als het je eigen vuurtje is waar je voor zorgt.
Bron: What is Buddha Dharma?
Hoe gespannen is jouw boog? |
Gezond
Stress is in eerste plaats gezond. Het houdt ons scherp op een situatie en doet een beroep op onze talenten en kunnen. Stress geeft uitdagingen, en uitdagingen heb je nodig om te blijven groeien. Zonder stress leer je niet omgaan met lastige situaties. En als je aleen maar in je comfortzone blijft, dan wordt je wereld vanzelf kleiner. Stress krijg je van zowel positieve dingen (geboorte, vakantie, trouwen) en negatieve dingen (dood, verlies, breuk). Een gezonde hoeveelheid stress zorgt ervoor dat je zelfs beter presteert.
De vuurdriehoek is toepasbaar op je stress beleving |
Hoeveel stress kun je op een dag aan? Te weinig stress, en de sleur slaat erin. Te weinig uitdaging. Te veel stress, te veel uitdaging, en je raakt gefrustreerd. Je kan het niet meer aan. Je prestaties gaan achteruit. Zoals bij een onvolledige verbranding: de brandstof wordt niet volledig verbruikt en je krijgt roetvorming. Uiteindelijk gaat de vlam uit: burn out.
Burn out: geen passie meer, geen energie en bergen onafgemaakt werk |
De vlam aanhouden kost energie, maar geeft ook energie. Dat geldt voor privé en voor werk. Wat kost er allemaal energie? Wanneer er meer energievreters zijn dan energiegevers in je leven, ga je richting burnout. Vooral als je geen zicht hebt op al je energievreters, wordt het lastig om te bepalen wat je in sommige situaties nu stress geeft. En als je niet luistert naar de signalen die je lichaam geeft, wordt het vanzelf erger. Hoofdpijn. Ziek in het weekend. Niet meer kunnen nadenken. Geen fut of energie voor dingen die je graag doet.
Je eigen vuurtje stoken
Ik sprak eens een vrouw die een daklozenopvang leidde. Ze zei: "Het gaat erom dat je mensen helpt hun eigen motor weer aan de gang te krijgen. Als ze eenmaal weten hoe iets voor hun werkt, gaan ze weer verder." Oftewel je eigen vuurtje stoken. Welke brandstof gebruik je, en hoeveel lucht voeg je toe? En wat is je basistemperatuur?
Waar wordt jij warmer van? Bron: CompassionforCare.com |
Je basis temperatuur is waar je warm voor draait: waar ligt je passie? Je ziet het wanneer je iemand naar zijn of haar passie vraagt: handen worden gebruikt bij het praten, de persoon neemt meer ruimte in, een twinkeling in de ogen, en het verhaal gaat nog even door. Er is veel om te vertellen. Daar heb je een passie te pakken! Het is onmogelijk om een vuur opgang te krijgen zonder een ontstekingsbron.
Hoeveel borden hou jij draaiend? |
Ik moet vaak denken aan het Chinese borden draaien, een echte kunst. Hoeveel borden kun je draaiend houden? Hoeveel processen kun je overzien? Hoeveel werk kun je aan? Een andere vergelijking: druk eens op CTRL + SHIFT + ESC. Je ziet dan hoeveel programma's en processen je PC draait. Daar zie je meteen je verborgen energievreters: terwijl je denkt dat je alleen maar een internet browser met MS Words en Windows Verkenner open hebt staan, is je PC ook een aantal updates aan het doen, en heeft het een aantal programma's al op de achtergrond draaien die je zo snel kan starten.
Overzicht houden is volgens mij het belangrijkste. Wanneer je graag nieuwe projecten start, wat voor werk volgt er nog na het starten? Heb je gedacht aan draagvlak creëren? Communiceren? En zijn er nieuwe dingen, dan kosten die altijd extra tijd en aandacht dan bekende zaken. Ken je brandstof. Je hebt maar 100% aandacht, en als je van 10 borden naar 20 borden gaat, ga je dus van 10% aandacht naar 5% aandacht per bord.
Wat geeft jou lucht? |
Iemand kookte ooit eens Ayurvedisch voor mij. Daarbij wordt gedacht aan de 4 elementen (+ether), waaronder lucht. Wanneer krijg je lucht? Als de boog even niet gespannen is. Als je even ontspant. Wat leuks gaat doen. Een praatje maken. Afwisseling zoeken. Sporten. Ruimte maken in je hoofd. Aan de andere kant, teveel lucht en je brandstof brandt weg, dan komt er niets uit je handen.
Hoe reageer jij op stress? Wat voor Angry Bird ben jij? Bron |
Dan dooft je passie. Krijg je je werk niet goed gedaan. En heb je constant het gevoel dat je teveel werk hebt en te weinig ontspanning. Je lichaam heeft klachten. De hoeveelheid kwalitatieve werk die je wegzet, gaat omlaag. De tips die ik je kan geven:
- Check je passie. Waar wordt je warm van? Zit je wel op je plaats?
- Check je werk. Heb je overzicht? Kun je het allemaal aan?
- Check je lichaam. Gespannen schouders? Korte adem?
Kijk regelmatig waar je zit en waar je behoefte aan hebt.
En dat kun je alleen als je bij jezelf blijft; als het je eigen vuurtje is waar je voor zorgt.
Labels:
angry birds,
ayurveda,
boog,
brandstof,
buddha,
burn out,
Gezondheid,
lucht,
passie,
stress,
vuur,
werk
dinsdag 5 maart 2013
zaterdag 2 maart 2013
Het is zoals het is...
Piano spelen... doen of denken? |
Voorbeeld: stel je voor dat je je naam opschrijft met je primaire hand. Dat kost ongeveer even lang als het echt doen. Stel je nu eens voor dat je het met je andere hand doet. Dat duurt ook veel langer, net zoals in het echt.
Denk eens aan het schrijven met je andere hand... hoe snel gaat gaat dat? |
Actie en verbeelding staan op gelijke voet. Als je het ene oefent, wordt het andere ook beter. Dat werd ontdekt met het Pascual-Leone piano experiment. Hij liet een groep mensen 2 uur per dag piano oefenen, en een ander groepje mensen dezelfde tijd eraan denken. Na 3 dagen bleken dezelfde veranderingen in de hersenen (motorische cortex) bij beide personen te hebben plaatsgevonden.
De kracht van interpretatie
Stel je voor: er gebeuren 3 dingen in je week. Een vriend zou je bellen maar belt niet. Je liep op straat en kwam een oude klasgenoot tegen maar die herkende je eerst niet. Je krijgt een kaartje die voor iemand anders bedoelt is. Dit is een voorbeeld op sociaal vlak, maar dit kan natuurlijk net zo goed op werkgebied of in de liefde gebeuren.Mijn vraag is: hoe interpreteer je deze 3 losse gebeurtenissen? Het is namelijk menselijk om te zoeken naar patronen en overeenkomsten. En wat doet die interpretatie vervolgens met je verbeelding....
Het leven is vooral puzzelen |
Waarom doen we dat? Waarom zoeken we naar betekenis? Ik weet niet hoe met jou zit, maar het blijft vaak maar razen in mijn hoofd. Puzzels. Waarom. Kan het niet anders... Hoe zit... Volgens mij is dat precies zoals onze hersenen gewoon werken. Constant de wereld aan het proberen te begrijpen. En te veroordelen. Want dan heb je een uitgangspunt in je doen en laten.
De uitdaging
Dingen te zien voor wat ze zijn. Niet voor wat ze in je oproepen of welke associaties die je erbij hebt. Het is zoals het is. En wat je ermee doet is een tweede. Maar dat is dus al aardig aan elkaar gekoppeld.
Voorbeeld: komt er een vrouw op je af met felle kleding en een hele grote zonnebril. Je moeder leerde je altijd maar normaal te doen (want zij had zelf 10 kinderen), dus vind je die vrouw met die felle kleding maar abnormaal. Een aandachtstrekker. Je kijkt de andere kant op. Mis je net de kans om Lady Gaga in het echt te ontmoeten, waar je zus zo dol op is.
Ander voorbeeld: je geparkeerde auto wordt in je eigen straat aangereden. Door een jongen van in de 20, met gouden ketting en zilver t-shirt. Je plaats hem direct in het rijtje Tokkies. Een asociaal. Je wordt direct boos. Maar je mist even dat die jongen plotseling moest uitwijken voor een overstekend kind.Je interpretatie van de werkelijkheid bepaalt hoe je reageert. Wil je zuiver in het leven staan, probeer dan zuiver in je gedachten te zijn.
Gewoon een beeldje hoor |
Een gedicht dat wordt toegeschreven aan Boeddha:
Het hart vol genegenheid openbreken.
De gedachte manifesteert zich als woord;
Het woord manifesteert zich als daad;
De daad ontwikkelt zich tot gewoonte
En gewoonte verhardt tot karakter.
Dus bekijk de gedachte en haar wegen met zorg,
En laat haar ontstaan uit genegenheid,
Die voortkomt uit betrokkenheid met alle wezens.
Persoonlijke noot: dit is ook zeker voor mij een grote uitdaging. Ik haal er dan ook genoeg inspiratie uit voor dit blog :)
vrijdag 22 februari 2013
Borderline Times
De maatschappij vertoont dezelfde symptomen als een Borderline patiënt, aldus Dirk De Portwachter in zijn boek Borderline Times.
"Toenemende individualisering en verstedelijking leidt tot eenzaamheid." Cobra.be
“Neem nu verlatingsangst. In onze hele maatschappij is eenzaamheid een gigantisch en groeiend probleem, onder meer als gevolg van het wegvallen van sociale netwerken. En van de toenemende relationele instabiliteit, nog een kenmerk van borderline trouwens. Uiteraard moeten mensen die elkaar niet graag meer zien, niet tot elkaar veroordeeld blijven. Maar we zijn consumenten geworden in de liefde. Voldoet een relatie niet meer op alle vlakken, dan gaan we op zoek naar een andere partner. We verdragen niet langer de verveling die eigen is aan het leven en aan elke relatie.” Kuleuven.be
Borderline Times - Het einde van de normaliteit, Dirk de Portwachter op Bol.com
"Toenemende individualisering en verstedelijking leidt tot eenzaamheid." Cobra.be
“Neem nu verlatingsangst. In onze hele maatschappij is eenzaamheid een gigantisch en groeiend probleem, onder meer als gevolg van het wegvallen van sociale netwerken. En van de toenemende relationele instabiliteit, nog een kenmerk van borderline trouwens. Uiteraard moeten mensen die elkaar niet graag meer zien, niet tot elkaar veroordeeld blijven. Maar we zijn consumenten geworden in de liefde. Voldoet een relatie niet meer op alle vlakken, dan gaan we op zoek naar een andere partner. We verdragen niet langer de verveling die eigen is aan het leven en aan elke relatie.” Kuleuven.be
Borderline Times - Het einde van de normaliteit, Dirk de Portwachter op Bol.com
woensdag 20 februari 2013
maandag 18 februari 2013
Leren van je voorouder
In sommige landen heb je zoiets als voorouderverering. "een systeem van rituelen en aanroepingen van de geesten van overleden verwanten". Ik vind het zelf in ieder geval soms erg verhelderend om aan een verre voorouder te denken, ergens in de prehistorie. Ik noem kijken in het vuur dan ook prehistorisch televisiekijken. Hoe stond mijn voorouder in het leven? En zo kwam ik op de volgende vergelijking met mijn eigen leven:
Een leven vol gevaar
Mijn voorouder, laat ik hem Tonko noemen, leefde in een wereld vol gevaar: wilde dieren, vijandelijke stammen, natuurrampen, plagen, ziektes... en de stam waar hij deel van uit maakte, had wellicht ook nog onrechtvaardige wetten en gebruiken. Een grillige tijd, waarin de dood om iedere hoek loerde. Ik zie in mijn voorouder Tonko dan ook een echte bikkel :) Tonko stookte ook graag vuur, dronk alcohol en praatte met zijn vrienden. Hoe ging hij om met al die gevaren in zijn leven? Samenwerken met zijn stamleden, zoveel mogelijk leren van de wereld, en verder berusten in zijn lot of in de goden.
Vergelijk ik dat met de tegenwoordige tijd: dan is er een een boel minder gevaar. Minder direct gevaar in ieder geval: er is wel verkeer, criminaliteit, ongevallen, ziekte... maar de gemiddelde leeftijd is zeker omhoog gegaan. Er is echter wel meer indirect gevaar, gekoppeld aan mijn eigen gedrag: vooral financieel risico door stomme beslissingen (woekerpolis iemand?), of pech (beleggingshypotheek), of onwetendheid (niet weten dat je recht hebt op huur- of zorgtoeslag). Steeds meer mensen vallen wat dat betreft buiten de boot omdat ze financieel niet geleerd heb "weerbaar" te zijn: niet iedereen kan goed met geld omgaan. Voor alle hedendaagse gevaren zijn er tegenwoordig verzekeringen: ziektekosten, opstal, inbraak, glas, rechtsbijstand etc. Je kan het risico afkopen. Ook bijvoorbeeld de ziektekosten van je huisdier bijvoorbeeld, of de diefstal van een duur schilderij of erfstuk.
De ik maatschappij en leren
Er is dan ook nu minder samenwerking: we zijn een maatschappij die gericht is op het individu: het ik, en veel minder op het gezin. We hoeven niet meer samen het gevaar aan te gaan. Waar is nog die tijd dat iedereen in de straat oom en tante heette? Het is er nog wel, maar niet meer alom,en steeds minder.
Zoveel mogelijk leren van de wereld: dat is er goed in gebleven! We leven in het informatietijdperk, en als je nu wilt weten hoe je kunt overleven op bijvoorbeeld de toendra, dan kun je dat zo opzoeken. Sterker nog: je weet nu al wat de toendra ongeveer inhoudt ook al ben je er nog nooit geweest.
Het grillige leven accepteren
En toch is het leven grillig. Ondanks dat we alles zoveel mogelijk hebben afgedekt. We hebben nog nooit zoveel welvaart gehad, en toch is het crisis. "Hoezo crisis? Ik heb nog geld en er is nog voedsel in de Appie" zei iemands oma laatst. Zij had de oorlog nog meegemaakt.
Berusten in je lot of in de goden. Acceptatie. Dat vinden we tegenwoordig vaak erg moeilijk. Ik stel me voor dat Tonko terwijl hij opgroeide, broertje en zusjes heeft verloren. En toen hijzelf vader werd (want hé! Hij is mijn voorouder he :) verloor hij zelf ook kinderen. Het was iets wat gebeurde. Pijnlijk, maar zoals het was. Pijn en lijden waren veel meer deel van het leven dan nu in mijn leven. En je moest gewoon doorgaan om te overleven.
Weet je wat ik denk? Het was voor Tonko veel draagbaarder omdat hij steviger in zijn samenleving stond. Gedeelde smart is halve smart. Dus is het leven grillig en kun je het even niet aan? Kijk om je heen en trek je sociale banden aan. Je vrienden, familie, buren, collega's... Tonko zou niet beter hebben geweten.
Lekker vuurtje, vrienden en een drankje... gewoon tijdloos. |
Mijn voorouder, laat ik hem Tonko noemen, leefde in een wereld vol gevaar: wilde dieren, vijandelijke stammen, natuurrampen, plagen, ziektes... en de stam waar hij deel van uit maakte, had wellicht ook nog onrechtvaardige wetten en gebruiken. Een grillige tijd, waarin de dood om iedere hoek loerde. Ik zie in mijn voorouder Tonko dan ook een echte bikkel :) Tonko stookte ook graag vuur, dronk alcohol en praatte met zijn vrienden. Hoe ging hij om met al die gevaren in zijn leven? Samenwerken met zijn stamleden, zoveel mogelijk leren van de wereld, en verder berusten in zijn lot of in de goden.
Vergelijk ik dat met de tegenwoordige tijd: dan is er een een boel minder gevaar. Minder direct gevaar in ieder geval: er is wel verkeer, criminaliteit, ongevallen, ziekte... maar de gemiddelde leeftijd is zeker omhoog gegaan. Er is echter wel meer indirect gevaar, gekoppeld aan mijn eigen gedrag: vooral financieel risico door stomme beslissingen (woekerpolis iemand?), of pech (beleggingshypotheek), of onwetendheid (niet weten dat je recht hebt op huur- of zorgtoeslag). Steeds meer mensen vallen wat dat betreft buiten de boot omdat ze financieel niet geleerd heb "weerbaar" te zijn: niet iedereen kan goed met geld omgaan. Voor alle hedendaagse gevaren zijn er tegenwoordig verzekeringen: ziektekosten, opstal, inbraak, glas, rechtsbijstand etc. Je kan het risico afkopen. Ook bijvoorbeeld de ziektekosten van je huisdier bijvoorbeeld, of de diefstal van een duur schilderij of erfstuk.
De ik maatschappij en leren
Er is dan ook nu minder samenwerking: we zijn een maatschappij die gericht is op het individu: het ik, en veel minder op het gezin. We hoeven niet meer samen het gevaar aan te gaan. Waar is nog die tijd dat iedereen in de straat oom en tante heette? Het is er nog wel, maar niet meer alom,en steeds minder.
Zoveel mogelijk leren van de wereld: dat is er goed in gebleven! We leven in het informatietijdperk, en als je nu wilt weten hoe je kunt overleven op bijvoorbeeld de toendra, dan kun je dat zo opzoeken. Sterker nog: je weet nu al wat de toendra ongeveer inhoudt ook al ben je er nog nooit geweest.
Beeldje uit de oudheid. Tonko leefde nog voor die tijd... |
En toch is het leven grillig. Ondanks dat we alles zoveel mogelijk hebben afgedekt. We hebben nog nooit zoveel welvaart gehad, en toch is het crisis. "Hoezo crisis? Ik heb nog geld en er is nog voedsel in de Appie" zei iemands oma laatst. Zij had de oorlog nog meegemaakt.
Berusten in je lot of in de goden. Acceptatie. Dat vinden we tegenwoordig vaak erg moeilijk. Ik stel me voor dat Tonko terwijl hij opgroeide, broertje en zusjes heeft verloren. En toen hijzelf vader werd (want hé! Hij is mijn voorouder he :) verloor hij zelf ook kinderen. Het was iets wat gebeurde. Pijnlijk, maar zoals het was. Pijn en lijden waren veel meer deel van het leven dan nu in mijn leven. En je moest gewoon doorgaan om te overleven.
Weet je wat ik denk? Het was voor Tonko veel draagbaarder omdat hij steviger in zijn samenleving stond. Gedeelde smart is halve smart. Dus is het leven grillig en kun je het even niet aan? Kijk om je heen en trek je sociale banden aan. Je vrienden, familie, buren, collega's... Tonko zou niet beter hebben geweten.
vrijdag 15 februari 2013
De Dood
"Though the color be fragrant
The flower will fall:
Who in this world of ours
Will last forever?"
Deze ode aan de kersenbloem wordt door ieder schoolgaand Japans kind geleerd, zo leer ik uit Let's Travel in Japan (1960). Alles is vergankelijk, zeker wijzelf, zo leren de Japanse schoolkinderen. Sommige ouders, zo vertelde mijn moeder laatst die op een basisschool werkt, houden hun kinderen weg van het overlijden en de begrafenis van een opa of oma. Ze willen de dood uit de belevingswereld van hun kinderen houden, om ze een gelukkige jeugd te geven.
Ik was 6 denk ik toen Castor doodging. Onze hond, een zwart-witte vuilnisbakkenras, ondeugend vaak, bedelde altijd bij het eten, maar luisterde ook goed, hield van rennen en had eeuwig mot met de teckel van de buren. Ik was nog nooit zo verdrietig geweest. Veel gehuild. Toen later een opa stierf, deed het me lang niet zoveel. Als kind van een babyboomgeneratie was ik kleinkind nummer zoveel die bovendien ver weg woonde van die opa. Maar die hond was mijn trouwe metgezel geweest.
Toen ik 8 was schat ik, besefte ik me dat ik dood zou gaan, ooit. Zowaar als je leeft, zul je doodgaan. Het schokte me, weet ik nog, en ik wilde graag niet doodgaan. Eigenlijk het doodgaan zelf leek me niet zo leuk, pijn en lijden en zo, maar dood zijn kon ik niet echt iets over vinden. Mijn interesse in spiritualiteit begon toen. Mijn ouders hadden boeken in de kast staan, waarvan een aantal nu in mijn eigen kast staan: "Verruim uw bewustzijn" en "Drugs - Kruiden van Hemel en Hel". Inderdaad, overblijfselen uit het hippietijdperk :) En nu staat er ook een ander boek naast: "Het Tibetaanse boek van Leven en Sterven" door Sogyal Rinpoche, dat in mijn ouders tijd het Tibetaanse Dodenboek heette. Muzikanten als Jim Morrison haalden hier hun inspiratie uit.
Wat gebeurt er na je dood? Is er leven na de dood? Het zijn moeilijke vragen als je die oprecht wil beantwoorden. Als je de antwoorden zelf wil vinden - en niet uit een boek, of het nou de bijbel is, een Boedhistisch boek of een oud hippie boek in de kast van je ouders - dan vertrek je eigenlijk op een lange reis. Een reis naar kennis, waarmee je je eigen wereld vormgeeft. Die boeken kunnen je wel inspireren, of zelfs overtuigen, maar uiteindelijk gaat het om wat je zelf voelt, en weet, wat waar is. Die reis kun je wat mij betreft nooit vroeg genoeg aan beginnen.
De lege blik in een schedel is leeg. Als sterven je angst aanboezemt, en quotes als Ars Moriendi ("de Kunst van het sterven") en Momento Mori ("Gedenk te sterven") je niks zeggen, is dat erg logisch. Vraag jezelf dan eens af: waarom wil je niet sterven? Wat is er zo mooi aan het leven? Wat wil je nog doen voor het te laat is? En leef.
The flower will fall:
Who in this world of ours
Will last forever?"
Deze ode aan de kersenbloem wordt door ieder schoolgaand Japans kind geleerd, zo leer ik uit Let's Travel in Japan (1960). Alles is vergankelijk, zeker wijzelf, zo leren de Japanse schoolkinderen. Sommige ouders, zo vertelde mijn moeder laatst die op een basisschool werkt, houden hun kinderen weg van het overlijden en de begrafenis van een opa of oma. Ze willen de dood uit de belevingswereld van hun kinderen houden, om ze een gelukkige jeugd te geven.
Een gipsen schedel. |
Ik was 6 denk ik toen Castor doodging. Onze hond, een zwart-witte vuilnisbakkenras, ondeugend vaak, bedelde altijd bij het eten, maar luisterde ook goed, hield van rennen en had eeuwig mot met de teckel van de buren. Ik was nog nooit zo verdrietig geweest. Veel gehuild. Toen later een opa stierf, deed het me lang niet zoveel. Als kind van een babyboomgeneratie was ik kleinkind nummer zoveel die bovendien ver weg woonde van die opa. Maar die hond was mijn trouwe metgezel geweest.
Een kunstwerk dat ik recent als cadeau kreeg. De tanden zijn echt: van de kunstenaar zelf die een kunstgebit kreeg. De schedel is van hout, net als de boeken. Snap je nu de titel? |
Toen ik 8 was schat ik, besefte ik me dat ik dood zou gaan, ooit. Zowaar als je leeft, zul je doodgaan. Het schokte me, weet ik nog, en ik wilde graag niet doodgaan. Eigenlijk het doodgaan zelf leek me niet zo leuk, pijn en lijden en zo, maar dood zijn kon ik niet echt iets over vinden. Mijn interesse in spiritualiteit begon toen. Mijn ouders hadden boeken in de kast staan, waarvan een aantal nu in mijn eigen kast staan: "Verruim uw bewustzijn" en "Drugs - Kruiden van Hemel en Hel". Inderdaad, overblijfselen uit het hippietijdperk :) En nu staat er ook een ander boek naast: "Het Tibetaanse boek van Leven en Sterven" door Sogyal Rinpoche, dat in mijn ouders tijd het Tibetaanse Dodenboek heette. Muzikanten als Jim Morrison haalden hier hun inspiratie uit.
Deze echte schedel stond eerst in het rariteitenkabinet van mijn vader. Sinds kort staat deze in mijn vitrinekast. Mijn studeerkamer is er niet serieuzer op geworden helaas. |
Wat gebeurt er na je dood? Is er leven na de dood? Het zijn moeilijke vragen als je die oprecht wil beantwoorden. Als je de antwoorden zelf wil vinden - en niet uit een boek, of het nou de bijbel is, een Boedhistisch boek of een oud hippie boek in de kast van je ouders - dan vertrek je eigenlijk op een lange reis. Een reis naar kennis, waarmee je je eigen wereld vormgeeft. Die boeken kunnen je wel inspireren, of zelfs overtuigen, maar uiteindelijk gaat het om wat je zelf voelt, en weet, wat waar is. Die reis kun je wat mij betreft nooit vroeg genoeg aan beginnen.
Artwork by Ronald Zeeman Het boek dat ik in 2008 uitbracht met een schedel op de voorkant. Op het blog The Book of Whispers kun je de eerste hoofdstukken lezen, je kan het boek ook bij mij bestellen. |
De lege blik in een schedel is leeg. Als sterven je angst aanboezemt, en quotes als Ars Moriendi ("de Kunst van het sterven") en Momento Mori ("Gedenk te sterven") je niks zeggen, is dat erg logisch. Vraag jezelf dan eens af: waarom wil je niet sterven? Wat is er zo mooi aan het leven? Wat wil je nog doen voor het te laat is? En leef.
Labels:
acceptatie,
boek,
dood,
hond,
huisdier,
japan,
kersenbloem,
kinderen,
schedel,
Uncertainty
Abonneren op:
Posts (Atom)