zaterdag 2 maart 2013

Het is zoals het is...

Piano keyboard
Piano spelen... doen of denken?

Wij mensen zijn gezegend met het vermogen om ons dingen voor te stellen. Zodat we consequenties en mogelijke resultaten kunnen overwegen, voordat we het doen. Iets doen, en denken dat je het doet, start dezelfde processen op in je hersenen.
Voorbeeld: stel je voor dat je je naam opschrijft met je primaire hand. Dat kost ongeveer even lang als het echt doen. Stel je nu eens voor dat je het met je andere hand doet. Dat duurt ook veel langer, net zoals in het echt.
note pad
Denk eens aan het schrijven met je andere hand...
 hoe snel gaat gaat dat?
De kracht van verbeelding
Actie en verbeelding staan op gelijke voet. Als je het ene oefent, wordt het andere ook beter. Dat werd ontdekt met het Pascual-Leone piano experiment. Hij liet een groep mensen 2 uur per dag piano oefenen, en een ander groepje mensen dezelfde tijd eraan denken. Na 3 dagen bleken dezelfde veranderingen in de hersenen (motorische cortex) bij beide personen te hebben plaatsgevonden.

De kracht van interpretatie
Stel je voor: er gebeuren 3 dingen in je week. Een vriend zou je bellen maar belt niet. Je liep op straat en kwam een oude klasgenoot tegen maar die herkende je eerst niet. Je krijgt een kaartje die voor iemand anders bedoelt is. Dit is een voorbeeld op sociaal vlak, maar dit kan natuurlijk net zo goed op werkgebied of in de liefde gebeuren.Mijn vraag is: hoe interpreteer je deze 3 losse gebeurtenissen? Het is namelijk menselijk om te zoeken naar patronen en overeenkomsten. En wat doet die interpretatie vervolgens met je verbeelding....
puzzle
Het leven is vooral puzzelen
Waarom interpreteren we? 
Waarom doen we dat? Waarom zoeken we naar betekenis? Ik weet niet hoe met jou zit, maar het blijft vaak maar razen in mijn hoofd. Puzzels. Waarom. Kan het niet anders... Hoe zit... Volgens mij is dat precies zoals onze hersenen gewoon werken. Constant de wereld aan het proberen te begrijpen. En te veroordelen. Want dan heb je een uitgangspunt in je doen en laten.

De uitdaging
Dingen te zien voor wat ze zijn. Niet voor wat ze in je oproepen of welke associaties die je erbij hebt. Het is zoals het is. En wat je ermee doet is een tweede. Maar dat is dus al aardig aan elkaar gekoppeld.
Voorbeeld: komt er een vrouw op je af met felle kleding en een hele grote zonnebril. Je moeder leerde je altijd maar normaal te doen (want zij had zelf 10 kinderen), dus vind je die vrouw met die felle kleding maar abnormaal. Een aandachtstrekker. Je kijkt de andere kant op. Mis je net de kans om Lady Gaga in het echt te ontmoeten, waar je zus zo dol op is.
Ander voorbeeld: je geparkeerde auto wordt in je eigen straat aangereden. Door een jongen van in de 20, met gouden ketting en zilver t-shirt. Je plaats hem direct in het rijtje Tokkies. Een asociaal. Je wordt direct boos. Maar je mist even dat die jongen plotseling moest uitwijken voor een overstekend kind.
Je interpretatie van de werkelijkheid bepaalt hoe je reageert. Wil je zuiver in het leven staan, probeer dan zuiver in je gedachten te zijn.

buddha
Gewoon een beeldje hoor
De inspiratie
Een gedicht dat wordt toegeschreven aan Boeddha:

Het hart vol genegenheid openbreken.
De gedachte manifesteert zich als woord;
Het woord manifesteert zich als daad;
De daad ontwikkelt zich tot gewoonte
En gewoonte verhardt tot karakter.
Dus bekijk de gedachte en haar wegen met zorg,
En laat haar ontstaan uit genegenheid,
Die voortkomt uit betrokkenheid met alle wezens.

Persoonlijke noot: dit is ook zeker voor mij een grote uitdaging. Ik haal er dan ook genoeg inspiratie uit voor dit blog :) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten